Silikon är ett medel som används i bland annat skyddande syfte, exempelvis vid byggen. Begreppet silikon är däremot ofta mer igenkänt för gemene man som något som används i plastikoperationer. Faktum är att silikon har väldigt många fler användningsområden än så, något de flesta inte vet. Silikon är ett varierat material som används mest i byggen över hela världen. Även om väggar, tegel och tak är mycket viktiga delar av ett hus, rent sagt nödvändiga, så fyller de ingen funktion om de snabbt går sönder. De är direkt meningslösa utan medel som kan skydda viktiga delar av bygget. Det är där silikonet kommer in. Så vad är det egentligen?

Vad är silikon?

Silikon består av ämnet kisel. Kisel spelar stor roll i produktionen av glas och är ett starkt halvmetalliskt ämne. För att få fram silikon binds kolväteföreningar till de långa kedjor av kemiska föreningar som utgör silikon, eller silikonelaster som det även kan kallas. Några av silikonets egenskaper är;

  • Vattenavstötande
  • Leder ej elektricitet
  • Tål hög värme
  • Mjuk och formbar
  • Hindrar mikrobiologiska organismer från att växa, såsom mögel
  • Ej giftigt

Utöver detta finns silikon i både flytande och fast form. Det råder inte brist på kisel vilket gör att den dessutom är relativt hållbar jämfört med andra material. Silikonet är slitstarkt och håller sig i bra skick under en lång period. Detta är framförallt tack vare att det inte reagerar med syre, vatten eller UV-ljus. De nämnda är bara några av alla egenskaper som gör silikonet så användbart. Med andra ord så har silikonet ett brett användningsområde.

Användningsområde för silikon

Det är framför allt i bygge som man har bäst nytta av silikon. Det används bland annat som lister i badrum där vanliga lister hade möglat direkt. Men det kanske viktigaste jobbet silikonet har i våra hus är som isolering runt elektricitet. Eftersom att det inte leder ström förhindrar det potentiellt livsfarliga elstötar. I köket hittar vi silikon i många utav köksredskapen såsom stekspadar, eftersom det är mycket tåligt mot värme trots att det är mjukt. Även i bilindustrin är materialet användbart. Där används det i dess flytande form som smörjmedel i bilmotorer. På liknande sätt används det i flyg, också för att täta eventuella håligheter. Ytterligare ett användningsområde är tandläkare som kan skapa nya tänder av silikonimplantat. Sist men inte minst används det i plastikkirurgi. Detta eftersom det inte är ett giftigt material och som inte bryts ner av kroppen.

Mer om silikon

Varje år produceras otroliga mängder silikon som används över hela världen. År 1991 producerades 400 000 ton av materialet. Tyvärr är silikon farligt för miljön om det inte hanteras rätt. Det bryts ner väldigt sakta i naturen och är skadligt för djur, hav och växter. Ser man bara till att återvinna det på rätt sätt har vi stora fördelar av materialet. Det går att hitta på vilket byggvaruhus som helst.