Bredband finns överallt och är en naturlig integrerad del i människors vardag. I dagens samhälle klarar sig få utan bredband eftersom det mesta sker online. Internet är numera avgörande för att kunna exempelvis sköta sin privatekonomi och sitt arbete. Därför är många ute efter billigaste bredband för att kunna sköta sina aktiviteter online. Dock är det viktigt att välja bredband med omsorg för att få ut så mycket det går till ett så litet pris som möjligt.

Hur bredbandet fungerar

När man väljer bredband är det viktigt att veta hur bredbandet fungerar för att kunna göra ett påläst och informerat val. Om man vet hur bredbandet fungerar går det helt enkelt att göra ett bättre val.

Fiber

Bredband som är baserade på fiber ger en signal via ett optiskt ljus. Dessa bredband levererar höga hastigheter vilket ger kunden möjlighet att överföra stora mängder datatrafik. Detta är optimalt om kunden är ute efter snabba nedladdningar och uppladdningar av olika typer av data som filer, mejl och film.

Kabel-TV

Tidigare var detta det vanligaste valet och bredbandet är baserat på kablar som är installerade i marken och i fastigheten där bredbandet finns. Det är en mycket stabil lösning men anses inte vara lika bra som fiber då tekniken jämförelsevis inte är lika snabb som fibernätet.

Mobilt bredband

Detta anses vara ett bra val om man inte vill dra in fiber eftersom det enkelt går att röra sig i samhället och veta att tillgång till nätet finns vart man än är. Anslutningen till internet sker genom själva mobilnätet och går i första hand via 4G. Detta är idag ett flexibelt och populärt val.

Att tänka på vid valet

Det finns olika viktiga punkter att kontrollera vid val av bredbandet.

  • Vad kommer bredbandet att användas till? Är det en familj, företag eller endast en person som kommer att använda det? Gäller det endast att läsa mail och tidning online eller är det flera timmars användande för spelande eller åtkommande av andra viktiga system? Beroende på aktiviteterna krävs snabbare bredband.
  • Om bredbandet ska användas till ett företag är det värt att investera i ett snabbt bredband för att undvika eventuella avbrott i tjänsten eller att internet fastnar.
  • Kontrollera vilken typ av teknik som kommer passa de tänkta aktiviteterna.
  • Vilken budget finns? Gör upp en budget för att utesluta de alternativ som är för dyra.