Att kombinera en distansutbildning med sitt arbete har visat sig vara effektivt för både inlärningen och för ens prestation på jobbet. Men att studera på distans kräver också en hel del självdisciplin. Här går vi igenom allt man kan behöva veta om distansutbildningar och hur man bäst går tillväga för högsta resultat.

Ett stort utbud av utbildningar

Distansutbildningar har blivit väldigt populära bland en stor mängd yrkesgrupper men också för privatpersoner. Därför har också utbudet av utbildningarna som ges på distans vuxit. Numera hittar man utbildningar inom de allra flesta kategorier, inklusive:

  • Marknadsföring
  • Juridik
  • Ekonomi
  • Affärsutveckling
  • Data och IT
  • Miljö och hållbarhet

Utbudet innehåller en stor mängd kategorier och kurser utöver de som nämns ovan. Så det första som man behöver göra är att kolla igenom kursutbudet för att välja den kurs som man vill gå. Det är viktigt att läsa all information om kursen så att man är fullt insatt i vad som ingår i kursen och vad som förväntas av en. Om man läser utbildningen samtidigt som man arbetar så bör man kontrollera så att utbildningen inte kräver allt för mycket tid av en.

Ansök och betala eventuell studieavgift

En del distansutbildningar är gratis medan en del utbildningar kostar pengar. Det beror på vilken institution eller företag som är ansvarig och ger utbildningen. Ibland erbjuder företag en fast kostnad som tillåter kunden eller eleven tillgång till hela kursutbudet och ett obegränsat antal kurser att delta i, medan andra istället tar betalt per kurs som man är antagen till.

Att sköta sina studier

När man går en utbildning på distans så bär man själv ansvaret för att man uppfyller kursens krav och att man gör de uppgifter i tid som utbildningen och läraren kräver av en. Om man inte gör det så kan man i värsta fall bli utkastad från kursen, och om man får studiestöd från CSN så kan det bli indraget om man inte drar in tillräckligt med poäng i tid. Om det är ens arbetsgivare som har anmält en till distansutbildningen så har hen ofta möjlighet att följa ens utveckling under studiernas gång. Då känns det nog ännu viktigare att uppfylla kursens krav och att göra så bra ifrån sig som möjligt!