Microsoft Excel används av yrkesmänniskor och privatpersoner på en mängd olika sätt. Om du vill ha en riktigt god anledning till att lära dig Excel, så är det just den här: programmet används av i princip alla och det används dessutom på så många olika sätt. Det är dock viktigt att du lär dig programmet på rätt sätt, vilket du med fördel gör genom att gå en excelkurs, för att till fullo kunna dra nytta av alla dess funktioner.

En anledning till att du förmodligen inte var särskilt uppmärksam i skolan när läraren lärde ut Excel var att du inte såg någon verklig nytta med programmet. Du kanske utförde några grundläggande finansiella modelleringar och leka med olika analyser, till exempel vad som skulle hända med företagets intäkter om produkten skulle kosta si och så mycket mer att tillverka. Men vem gör egentligen den här sortens beräkningar i den verkliga världen? Du kanske trodde att du skulle jobba som lärare, författare, forskare eller bli hemmafru/-man och inte driva ditt eget företag eller arbeta som finansanalytiker. Och är du född på 70-talet eller tidigare hade ni förmodligen inte ens datorer under skoltiden.

Excel i verkliga livet

Så hur ofta används denna typ av beräkningar ute i den verkliga världen då? Svaret på denna fråga är oftare än vad du kanske tror. Nästan varje yrkeskategori som du kan tänka dig arbetar på ett eller annat sätt med analyser i någon form. En lärare som försöker analysera hur sina elever presterar i jämförelse med jämnåriga elever i andra klasser använder sig förmodligen av Excel. En småföretagare som funderar över vilka produkter som är värda att behålla och vilka som ska skrotas gör förmodligen det samma. En forskare som sammanställer och analyserar data gör säkerligen detta med hjälp av kalkylblad. En hemmafru/-man som försöker hålla ordning på hushållets utgifter och avgöra hur mycket pengar som finnas över till olika aktiviteter och investeringar budgeterar säkert i programmet.

Och då har vi inte ens nämnt produktionschefen som använder Excel som ett verktyg för att planera sin produktion. Vi har heller inte nämnt säljaren som med hjälp av programmet kan hålla ordning på sin försäljningsbudget, sina kundlistor och kundernas ordrar, eller VD:n som med hjälp av Excel kan ta fram professionella presentationer med tabeller och diagram att visa på styrelsemötet. Som du säkert märker är Excel ett väldigt mångfacetterat program som har väldigt många användningsområden. Nästan oavsett vilket jobb du har kan Excel användas som ett schweizisk armékniv, tack vare sina många funktioner.