Få ut det mesta av private banking

För den rätta kandidaten kan private banking vara en gynnsam tjänst. Främst passar det den med en komplex ekonomi. Har man en stor och enkel ekonomi kanske man inte har lika stor nytta av en rådgivare – men givetvis kan man gynnas av det. Samtidigt är det en tjänst som kostar ganska mycket pengar, och med stora utlägg, vill man givetvis ha bra resultat. För att få ut det mesta av private banking finns det ett antal saker som är bra att ha i åtanke. Här ger vi några exempel, när du läst igenom dessa rekommenderar vi klicka dig vidare hit.

Ha ögon och öron öppna

Du som kund kan ibland få höra att saker är ”gratis”. Det här stämmer mycket sällan. Det är också bra att tänka på att alla inte är helt oberoende i förhållande till dig. Alla måste tjäna sina pengar någonstans, och som svensk rådgivare tjänar man till exempel pengar genom att få en sign-on bonus när du tecknas som kund, sponsring av fondbolag eller egna förvaltningsavgifter. Det är också vanligt att de får en del av förvaltningsavgiften på din produkt som de väljer åt dig.

Att hitta en rådgivare man känner sig trygg med är alltså mycket viktigt. Du kan aldrig vara hundra procent säker på att rådgivaren gör en viss placering med ditt bästa i åtanke. Det kan också vara så att placeringen är bäst för rådgivaren. Det finns många hederliga aktörer givetvis – men det finns många som inte är det.

Att förvaltaren tjänar pengar på dig är givetvis inget negativt i sig. Det är så det måste vara. Det som är viktigt är att du tjänar mer än vad du hade gjort på egen hand.

Service är extra viktigt om avkastningen inte är utmärkt

Det är mycket enkelt att placera sina pengar i en portfölj som ger genomsnittlig avkastning. Det är inte osannolikt att din rådgivare kommer att prestera ungefär enligt snittet. Vad är då poängen med private banking, om så sker?

I det läget är det servicen som är viktig. Någon som kalla samtalet om dina pengar levande, någon med relevanta kontakter inom till exempel skatt eller försäkring, någon som kan fungera som ett bollplank när du funderar över något i ekonomin. Private banking handlar till stor del om just det – servicen.