Är det dags att ta tag i trädgårdsrenoveringen? Det är inte det enklaste av områden för den obevandrade att ge sig in i, men det finns hjälp att få i form av trädgårdsarkitekter som är experter på trädgårdsdesign.

Liten eller stor förvandling?

Vad behöver göras i din trädgård för att göra den till en trevligare plats att vistas i? Det är en fråga som kan vara svår att svara på, något känns inte helt rätt men vad kan man egentligen göra för att ge den lite extra kärlek och omtanke?

Det är något som en trädgårdsarkitekt kan hjälpa dig med – de är nämligen proffs på trädgårdsdesign. Processen ser olika ut men i grunden går det till såhär:

  • Nulägesanalys av tomten. Här tittar man på vilka möjligheter och potential som finns att genomföra för att förhöja den, man går igenom vilka behov och önskemål du har.
  • Inspiration. Att skapa en tydlig bild utifrån inspirationsbilder är ett bra sätt att få en riktning i projektet och få en målbild att utgå ifrån när man väl startar igång arbetet.
  • Planen och ritningar. Här skapas en plan och ritning för tomten som man kan använda sig av för att förverkliga sin trädgårdsdesign till verklighet. Det kan handla om alltifrån utformning till val av material, växter och färger. Det finns även hjälp att få när det kommer till belysning och tips på hur man bäst kan sköta om sin nya trädgård.

Fördelar med trädgårdsdesign

Den främsta fördelen är att man kan få hjälp och rådgivning kring ett komplext område som man själv saknar kunskap om. Alla har olika behov och önskemål och med hjälp av trädgårdsdesign kan man skapa en uteplats som passar ens egen livsstil. Vissa vill ha en lättskött och funktionell trädgård och medans andra kanske ha storslagna planer om odling och bersåer. Det är även ett bra sätt att binda samman huset med resten av tomten och på så sätt ge ett önskvärt intryck. Man vill helt enkelt att allt det som omger huset ska bidra och komplettera till helheten av gården.

Trädgårdsdesign handlar främst om själva planen och utseendet av trädgården och inte om själva anläggningen. Det finns dock vissa företag som kan erbjuda hjälp av att göra planen till verklighet i form av anläggningshjälp. Då kan man till exempel få hjälp med att köpa växter och plantera dessa.