Det är viktigt att öva på HLR i så verklighetstrogna scenarios som möjligt, för att vara beredd när man måste göra hjärt- och lungräddning det i verkliga livet. För att underlätta ditt lärande finns verklighetstrogna HLR-dockor av olika modeller.

HLR står för hjärt- och lungräddning och ges till personer med hjärtstopp eller personer som inte andas. När man lär sig göra hjärt- och lungräddning övar man på HLR-dockor. Här ger vi en introduktion till vad HLR-dockor är, vilka olika sorters HLR-dockor som finns och hur du kan använda dem. Om du besöker denna sida om HLR-dockor får du en bild av utbud såväl som handfasta råd. Efter att ha övat på en HLR-docka kan eventuella frågetecken rätas ut. Detta är en stor vinst om du skulle praktisera dina kunskaper i en verklig situation. Dockor är en stor nytta i fråga om att utbilda. Samtidigt finns också en uppsjö tillbehör som kan förenkla även andra vårdhandlingar. Besöklänken för ytterligare fakta.

Vad är en HLR-docka?

Tanken är att en HLR-docka ska kännas så lik människokroppen som möjligt, både till storlek, utseende och konsistens. HLR-dockorna har därför verklig storlek, och de har vissa anatomiska egenskaper såsom ventilationsvolym och kompressionsdjup, samt möjlighet att frigöra luftväg (det vill säga att du kan lyfta på hakan på dockan). Tanken är att du ska känna precis hur hårt du behöver trycka på en riktig människas bröstkorg när du övar på HLR-dockan. Ofta behöver man trycka hårdare än man tänker sig när man gör bröstkompressioner, och då kan det vara bra att ha testat det innan.

Det finns numera även dockor som mäter och utvärderar HLR- träningen, för bästa möjliga utveckling och lärande, och om du köper ett HRL-paket kan du även få med olika realistiska scenarier som du kan använda i din övning.

Olika slags dockor

Eftersom hjärt-och lungräddning görs på olika sätt, och du behöver använda olika mycket styrka, för barn, spädbarn och vuxna, finns det olika HLR- dockor att öva på. Det finns också dockor som bara är en torso, eftersom det är på den delen av kroppen man utför HLR, och helkroppsdockor. Ofta får du med olika fjädrar så att du kan variera bröstkorgsstyvhet på din docka. HLR-dockorna säljs separat eller i familjepaket, så att du får möjlighet att förbereda dig på alla möjliga situationer, och så att du kan göra realistiska övningar både på spädbarn, barn och vuxna.

Hur använder man en HLR-docka?

Om man bara ska träna HRL, det vill säga bröstkompressioner och inandningar, kan man göra det på en HRL-docka i torsomodell. Om man däremot ska träna på hela olycksscenarior är det bättre att använda en helkroppsdocka, så kan man bland annat träna på att lägga någon i stabilt sidoläge.

HLR-dockor kan användas av sjukvårdspersonal och annan räddningspersonal för att öva sig inför sitt dagliga arbete, men även av vem som hest som vill lära sig göra HLR.