Hur vill du att brandvarnaren ska meddela om brand?

En tydlig skillnad mellan dagens brandvarnare är hur de varnar för brand. Alla avger ett högt ljud för att påkalla uppmärksamheten hos de som befinner sig i närheten. Men utöver kan exempelvis larmbolag kontaktas, kamera visa bilder och sms skickas ut. Hur vill du att ditt brandlarm ska larma?

Larmet som säger till dig att gå ut

I offentliga lokaler är det vanligt med brandlarm som med en hög röst påtalar att de som är i byggnaden ska ta sig ut. Det kan både ske på svenska, engelska och en rad andra språk. Detta beroende på vilken inställning som skett när larmet installerades.

En fördel är att gästerna verkligen inte kan missuppfatta larmet och tro att det är ett inbrottslarm eller annat larm. Genom att det talar olika språk nås informationen ut till de flesta.

Larm som skickar sms

Brandlarm som skickar ut ett sms är vanligt att använda i sommarstugor eller om man har förråd långt bort från bostaden. Ett enkelt brandlarm som har ett kontantkort som används när sms skickas ut.

En fördel är att larmet kontaktar dig när brand uppstår och att du därmed kan ta dig till stugan för att kontrollera läget. Självklart mindre säkert mot att ha brandlarm med utryckning men samtidigt betydligt billigare.

Kamera

De som har inbrottslarm installerat har mycket ofta kameror monterade högt på en vägg. Dessa kameror har rörelsedetektorer och kan därmed larma vid inbrott. Men de kan exempelvis även aktiveras av hetta eller av en larmoperatör.

Det finns brandlarm med kamera där du som ägare av larmet har en app som du öppnar när larmet aktiveras. Du ser direkt om det brinner och kan därmed kontakta brandkåren. Andra alternativet är att ett larmbolag är inkopplat och därmed får information om att ett brandlarm aktiverats. De tittar på kameran och försöker se om det finns en brand. Men oavsett om de ser det eller inte så skickas en väktare för att kontrollera detta på plats. Skulle de däremot se en utvecklad brand kommer de direkt ringa brandkåren.

En fördel med hemlarm är att det alltid finns någon som agerar. Det kan ställas mot larmet som skickar ut sms eller bilder från övervakningskameran till mobilen. Är du och simmar, tränar eller sover kommer du inte se notifieringen. Men ett larmbolag sover aldrig.