Sveriges rikes lag är en av dom tjockaste böcker. I den finns alla lagar och regler som styr Sverige och det finns många yrken som innebär att man antigen är lagens förlängda arm och ser till att den följs eller så hjälper man till i rättsliga frågor. Här kan du läsa om några olika yrkesroller och på vilket sätt dom involveras av lagen.

Polisyrket

Att vara polis är ett väldigt varierande yrke. Ena dagen patrullerar man på gator och torg och nästa är man på jakt efter en farlig brottsling. Polisen kallas ofta för lagens förlängda arm, och det är dom som ser till att det är ordning och reda i vårt samhälle. Den som inte följer lagen riskerar att gripas och det är polisens jobb att göra det. Idag råder brist på poliser i hela landet men kanske främst i Stockholm, där brottsligheten ständigt tycks öka. Det är dock inte vem som helst som kan utbilda sig eftersom det krävs både fysik och ett starkt psyke. Är man intresserad av att utbilda sig och arbeta som lagens förlängda arm kan man söka till polishögskolan ibland annat Stockholm och Umeå.

Juristyrket

Ett annat yrke som kräver att man kan sitt rikes lag är jurist. Som jurist kan man företräda båda sidor i en rättstvist, det vill säga både åtalad och målsägande. Som jurist kan man även vara anställd hos ett företag och företräda detta när det kommer till juridiska frågor av olika slag. Idag råder dock balans på arbetsmarknaden inom det här yrket. Vill man ändå satsa på en utbildning kan man med fördel leta sig till Stockholm eller andra storstäder där efterfrågan brukar vara något större. För att komma in i yrket behöver man ofta bra kontakt med en jurist i Stockholm som kan erbjuda en introduktion. Detsamma gäller i flera olika städer.

Åklagarämbetet

Den som vill växa från juristrollen kan senare i karriären satsa på att bli åklagare. Man är då den som leder förundersökningen, i ett nära samarbete med polisen, när ett brott har begåtts. Man är också den som beslutar om ett åtal ska väckas eller inte. Man jobbar minst sagt nära lagen för att reda ut brottets omfattning och vilket straff som kan vara lämpligt för den som är misstänkt. Det är ett svårt men oerhört viktigt yrke och även här gäller det såklart att man känner till lagboken och dess innehåll. Att skydda samhället från brottslingar innebär att man måste vara helt opartisk i sin bedömning, någon som kanske inte alltid är så enkelt.