Att komma fram till vad man vill servera för typ av mat vid sitt bröllop är inte det enklaste. Fågel, fisk eller mittemellan? En klassisk trerättersmiddag har tidigare varit det självklara valet men idag väljer allt fler andra alternativ så som buffé. Även enklare mingelmat förekommer i samband med bröllop och alla alternativ har sina fördelar och nackdelar.

Klassisk trerätters vid catering

Den kanske vanligaste och mest klassiska bröllopsmiddagen utgörs en av en lite mer exklusiv trerätters. En fin förrätt, en varm och matig varmrätt och en läcker efterrätt. Gästerna sitter till bords under hela middagen och alla äter samtidigt, vilket är trevligt. Idag är det dock många som avstår kött eller andra livsmedel, har allergier, går på någon form av diet eller helt enkelt inte gillar det som serveras. Nackdelen med detta är alltså att det kan behövas många specialrätter, vilket kan krångla till planeringen en aning.

Buffé

Den som planerar ett stort bröllop med väldigt många gäster kan med fördel servera buffé vid bröllopsmiddagen. På så vis finns något som passar för alla och man behöver inte skynda med servering eller krångla med att hålla maten tillräckligt varm. Buffémat är ofta kall och även om någon eller några av rätterna ska vara varma så är det ändå enklare att hålla koll på. Gästerna plockar själva sin mat och kan sätta sig till bords för att äta ungefär samtidigt. Nackdelen med detta är att det kanske inte känns fullt lika lyxigt och att det kan bli en del spring men det är definitivt ändå ett bra alternativ.

Mingelmat

Ett liknande alternativ till buffé är mingelmat. Skillnaden är att just mingelmat består av små munsbitar så som snittar, pajer, sliders och annat smått och gott som går att äta direkt ur handen. Mingelmat passar utmärkt på ett enklare bröllop där man vill ha en mer avslappnad tillställning snarare än en fylld med vett och etikett.

Precis som vid en buffé så finns det något som passar för alla. Fördelen om man vill hålla det enkelt är att man inte behöver lägga tid och pengar på överdrivna dukningar och annat, utan tanken är ju att man ska mingla runt medans man äter. Det kan dock vara trevligt att se till att det finns bord och sittplatser så att det finns en möjlighet att slå sig ned för den som vill.