Alla har vi en vän eller släkting som verkar ha allt. Att köpa en present, när detta så krävs, kan därför kännas som en hopplös uppgift. Tur är då att det finns möjlighet att ge bort upplevelser, som till exempel presentkort för en provning av öl eller whisky. Att köpa ett presentkort är en smidig lösning som ger en minnesvärd present.

Att ge bort ett presentkort för en provning

En av fördelarna med att ge bort ett presentkort för en provning av öl eller whisky är att det gåvan kan göras till en aktivitet som involverar fler än mottagaren. Även om det går att gå till en provning själv – vanligtvis består en grupp besökare av flera mindre sällskap, så risken att man känner sig ensam är liten – är det en bra anledning att samla ihop släkten eller ett kompisgäng för en rolig dag ute. Det kan vara värt att notera att det ofta går att välja tema för provningen, som exempelvis produktionsland eller smak. Detta gör att en provning passar såväl nybörjare som vana öl- eller whiskydrickare, eftersom den i hög grad kan individualiseras. Förmedla gärna önskemål om särskilda drycker till arrangören i förväg för att göra provningen så bra som möjligt.

Själva provningen tar ungefär två timmar. Förutom smakprov på ett antal olika sorters öl eller whisky får deltagarna också mycket bakgrundsinformation om de utvalda dryckerna. Många provningar erbjuder också tilltugg, särskilt när det gäller öl. Detta för att deltagarna ska kunna få en uppfattning om vilka smaker som går väl tillsammans med olika öl.

Att tänka på innan provningen

För att få ut maximalt av sin provning kan det vara bra att tänka på det följande, särskilt om sällskapet har planer före och efter provningen:

  • Bär ingen parfym eller andra starka sprayprodukter och dofter eftersom detta kan störa smak- och luktsinnet.
  • Det är inte rekommenderat att inta alkohol innan provningen på grund av att detta dämpar smak- och luktsinnet.
  • Beroende på arrangör kan olika åldersgränser tillämpas. Vissa arrangörer har 18 år som åldersgräns, medan andra är mer konservativa med lägsta ålder 20 år eller högre.