Det finns en rad situationer när man behöver täcka någonting som förvaras utomhus eller i kallt förråd. I vissa fall kan man klara sig med ganska enkla medel och sälla sig till de som anser ett vindskydd vara allt som krävs. Dock är det sällan optimalt vare sig för funktion eller hållfasthet. En ordentlig presenning är både ett skydd och en säkerhetsåtgärd. Att förvara någonting i dagen innebär att alla nyfikna ögon kan studera vad som finns undangömt för kommande säsong. Gäller det båtar med motorer installerade, kan en bra presenning minimera intresset för vad som finns därunder.

När man köper presenning är det viktigt att man tittar på vad man skall ha den till och vilket slitage den kommer att behöva hantera för att fylla sin funktion. Att satsa på tunna presenningar är sällan någonting värt att nämna som ett alternativ. Förvisso kan de i vissa fall innebära att de fyller en funktion, men de håller dåligt över tid. Tittar man istället på professionella presenningar med en vikt om över 450 gram/kvm har man en presenning som kommer att hålla under många år och tuff hantering.

Vikt som avgörande funktion

När man skall täcka båtar eller bilar som vistas utomhus finns det vissa fördelar med en kraftig presenning. Om man har möjligheten att köpa en presenning med vikt omkring 700 gram/kvm behöver man inte tjudra presenningen i samma utsträckning som om man valt en billigare och tunnare dito. Således minimeras risken för att en presenning släpper eller släpar över det föremål den är där för att rädda från väder och slitage. En tung presenning ligger på sin plats och kan utan problem delvis utgöra viss stabiliserande faktor.

Värt att tänka på när man tittar på att införskaffa dessa artiklar är att de skall kunna fungera enkelt och smidigt över tid. Här kan man tänka på allt ifrån fåll till öljetter. Har man en sydd fåll kan man i värsta fall vara med om att denna släpper. Resultatet kan vara att duken går upp samt tappar i funktion. Med en helsvetsad kant minimerar man risken för att detta skall hända. Här finns inte någon söm som kan släppa. Fållen går istället samman med övriga duken för att kunna fungera optimalt! Med bra öljetter minskar man det angrepp tågvirke utgör i kontakt med presenningen man valt att använda sig av. Väljer man dessutom att ha plastöljetter slipper man rost.