Vi svenskar vill gärna köpa guld i form av smycken, mynt etc. Men även om vi ofta spenderar långa stunder i smyckesaffären medan vi gör detta ifrågasätter vi sällan priset på föremålen. Det borde vi faktiskt göra – du bör inte blint lita på att handlarens guldpris alltid är rätt och riktigt. Det finns nämligen flera faktorer som påverkar det slutgiltiga priset när handlarna sätter detta.

Se till att inte låta dig luras av handlarens guldpris

Det finns flera saker som du bör vara uppmärksam på när du köper eller säljer guld. Handlarens guldpris är ofta rimligt och satt utifrån det rådande råvarupriset på marknaden. Men detta till trots finns det alltså vissa fallgropar som du bör försöka undvika. Till exempel bör du vara uppmärksam på:

  • Hur rent guldet är. Olika smycken och andra föremål i guld varierar i renlighet. Renligheten beräknas i karat, men detta begrepp bör inte förväxlas med det ord som används för att beskriva en diamants vikt. 24 karat är den allra renaste formen av guld men den är för mjuk för att kunna användas för smyckestillverkning. Därför tillverkas guldsmycken ofta av 22 karats guld – en form som har en renlighet på 91,6 %. Dessutom finns det flera former, såsom 18 karats guld vilket endast innehåller 75 % guld.
  • Det aktuella priset på guld. Priset på guld fluktuerar flera gånger per dag och förändras därmed kontinuerligt. Handlarens guldpris är såklart kopplat till marknadspriset men skiljer sig ändå åt från detta. Anledningen är att handlaren vill ha en marginal för att kunna tjäna pengar på sina inköp av guld samt försäljningar av detsamma. Du kan be att få ta del av en prislista på guld av handlaren så kan du jämföra denna mot marknadspriserna för att jämföra skillnaderna.

Var uppmärksam på om handlaren lämnar en prisgaranti

Om handlaren lämnar en prisgaranti bör du om möjligt utnyttja denna. Vanligtvis fungerar garantin på så sätt att handlaren matchar priset på ditt guld om du hittar någon annan aktör som erbjuder dig ett högre pris. På så vis kan du i vissa fall försöka förhandla upp priset lite grann.