Det finns gott om smålån att välja bland. Denna typ av lån är snabba och relativt enkla att få. Därför har de blivit ett populärt alternativ till privatlånen, trots att de ofta är betydligt dyrare. Smålånen fyller definitivt en funktion genom att de gör att nästan vem som helst kan låna pengar vid behov. Det är stor skillnad i kostnad mellan olika lån. Därför är det viktigt att du jämför bästa smslånen innan du bestämmer dig för ett av dem.

Börja med räntan

De flesta smålån har en ränta som ligger i närheten av 40 procent. Det finns en logisk förklaring. Vilka regler som gäller för snabblån regleras i konsumentkreditlagen. Enligt den får ett lån inte ha en ränta som är mer än 40 procentenheter över referensräntan. Samtidigt finns det flera lån som är betydligt billigare än så. Därför bör du jämföra smålån innan du ansöker.

Avgifterna är minst lika viktiga

Många smålån har utöver ränta även diverse avgifter. Det gäller för övrigt inte bara för smålån utan även för privatlån, billån och bolån. För just smålånen blir avgiften dock extra viktig eftersom den lätt utgör en stor del av lånet. Vanliga avgifter är startavgiften och aviavgiften. Alla långivare skriver hur stor den så kallade effektiva räntan är. Den motsvarar räntan plus alla avgifter. För att lättare kunna jämföra lånen är ett tips därför att jämföra den effektiva räntan.

Hur mycket vill du låna?

Smålån är, just det, små. Många lån är från 1 000 till 3 000 kronor men det finns faktiskt lån från 500 kronor också. Hos de flesta långivare brukar maxbeloppet som du kan låna ligga någonstans mellan 10 000 och 25 000 kronor.

Det går att undvika UC

Vill du undvika UC? Många som ansöker om snabblån vill undvika UC för att kreditvärdigheten inte ska påverkas. Faktum är att de flesta smålån inte använder sig av UC. Istället använder de Creditsafe eller Bisnode för att göra kreditupplysningen.

Krav på dig som lånar

Det kan även vara en god idé att jämföra vilka villkor de olika långivarna ställer på dig som vill låna pengar. På så vis slipper du ansöka i onödan. Det kostar förvisso inget att ansöka, men varför slösa tid på att fylla i ansökningar? Du måste vara minst 18 år för att få låna pengar, men många långivare har satt gränsen till 20 år istället. Dessutom behöver du ofta någon form av inkomst, även om det inte alltid är krav på fast anställning.