En infraröd bastu ger din hud lyster och dig ny energi. Efter en knapp timme i bastun kommer du ha rensat kroppen på slaggprodukter och du kommer ha skapat nytt protein, kollagen, som ger huden spänst. Men varför funkar det röda ljuset?

Stress, stress, stress. Vi är nog många som känner igen det där. Stressa till jobbet, stressa hem, stressa i säng, och så fortsätter det. Idag är vi många som är intresserade av huden och har omfattande rutiner för att hålla huden i form. En av de senaste trenderna när det gäller din hud är en bastu där ljuset flödar, en infraröd bastu.

Senaste trenden inom skönhet och hudvård

Infraröd bastu, så kallad IR-bastu, är det senaste bland skönhetstrenderna. Det infraröda ljuset är en typ av ljus som kallas fullspektrumsljus. Det betyder att det verkar på flera nivåer eller på flera djup i kroppen. Enkelt förklarat; i ljusbastun så värms kroppen upp inifrån. I en vanlig bastu värms luften upp men värmen i en infraröd bastu tränger istället in i huden och värmer upp kroppen från insidan. Detta gör att cirkulationen i kroppen ökar, du börjar svettas, din ämnesomsättning går upp, och du rensar ut slaggprodukter från kroppen. Man kan säga att en infraröd bastu gör att du får som en lätt feber där immunförsvaret drar igång och det hjälper kroppen att förnyas och ger dig massor av ny energi.

Vad händer med kroppen i en infraröd bastu?

Det röda IR-ljuset gör att huden bygger upp nytt kollagen, det proteinämne som gör att huden får stuns, fyllighet och att huden blir persikolen. Detta ämne börjar vanligtvis brytas ner runt 25-års åldern. Du kommer att märka att en session i en infraröd bastu ger din hud ny lyster och gör att du får mer energi. En infraröd bastu har alltså kortsiktiga effekter där du både ser och känner dig fräschare, men även långsiktiga effekter på din hälsa. Inom hudmedicin har man länge använt ljus som metod för att komma till rätt med problem som akne eller inflammationer i huden. Det finns även ljusbastus där du kan behandla SAD, det man brukar kalla säsongsbetonad deppighet.