Gårdsgrus kan förvandla framsidan och ge huset ett finare första intryck. Men vad är egentligen bra att känna till innan man köper gårdsgrus för huset?

Överväg kantskydd

Många tycker det är fint att ha en mjuk övergång mellan grusgång och gräsmatta, utan kantskydd. Risken är dock ganska stor för att gruset sprids ut och hamnar på fel platser. Ett enkelt sätt att åtgärda det är att bygga till kantskydd. De finns i material som sten, trä och stål och du kan välja det du tycker är snyggast.

Ytterligare en fördel med kantskydd är att du minimerar risken för ogräs i gången – vilket sparar en hel del tid och energi på ogräsrensning.

Sköt om ditt gårdsgrus på rätt sätt

En av de stora fördelarna med gårdsgrus är att det inte kräver särskilt mycket underhåll. Om du inte lägger ett kantskydd finns en ganska stor risk för att det växer ogräs, som nämnt ovan. Trots att du har ett kantskydd finns en liten risk att ett och annat strå växer fram. Det enklaste sättet att ta hand om det i sådana fall, är att använda en gasolbrännare.

Andra saker som är bra att ha i åtanke när det gäller underhållet:

  • Se till att du inte skottar upp grus på gräsmattan vintertid.
  • Överväg kantskärning vid behov – i synnerhet när gången är ny.
  • Kratta den med jämna mellanrum för att hålla den fin.

Även om kantskydd är viktigt för att undvika ogräs, finns det fler saker man kan göra. Ett ordentligt underarbete är viktigt, och att man plockar bort jord och löv som när man ser det.

Välj rätt material som gårdsgrus

Ett populärt gårdsgrus är gårdssingel, som brukar anses vara bland det bekvämaste att gå på – de flesta väljer grått, som ju är en klassisk färg. Ett annat alternativ är att använda sig av krossgrus, där stenarna har en lite mer fyrkantig form. Vad gäller färger finns det ofta ganska många olika alternativ att välja mellan utöver grått, till exempel svart, rött eller blandat.

Välj rätt tjocklek på bärlagret

Hur tjockt bärlagret på gårdsgrus bör vara beror på hur du ska använda den. Ska du kunna åka bil på den bör det vara omkring 15 cm åtminstone. Ska det bara gås på den, räcker det med 5 cm.