Stockholm, Göteborg, Umeå och Luleå är några av Sveriges främsta studentstäder. Här finns mängder av olika utbildningar att välja bland men det finns faktiskt dom som inte har möjlighet att flytta men som ändå vill utbilda sig. Det kan till exempel handla om en jobb- eller familjesituation som gör att man är låst, eller något helt annat. Tillhör man en av dom som inte kan eller vill flytta till en ny stad för studiernas skull finns dock andra alternativ. En distans- eller webbutbildning är två av dom och en utbildning med väldigt få fysiska träffar en annan.

Utbildning med få träffar

Det finns idag många ortsbundna utbildningar men som kräver väldigt få fysiska träffar. Kanske träffas man tillsammans en eller två gånger i veckan och övrig tid innebär egna studier. Har man hittat en utbildning som känns intressant i en närliggande stad kan det här vara ett bra alternativ. Att offra ett par timmar i veckan på resor kan vara värt en utbildning man verkligen vill läsa men det kan såklart var svårt att veta hur den är upplagd på förhand. Hur som helst kan det vara bra att kolla vad som erbjuds i närliggande städer, vare sig det innebär en eller fler träffar varje vecka.

Webbutbildning

Att läsa en webbutbildning är ett bra alternativ för den som inte har möjlighet att flytta för att studera. Dessa sköts ofta helt och håller över internet och man gör dom olika momenten i sin egen takt och när man har tid. Det är alltså ganska fritt men bra att veta om en webbutbildning är att det är något man själv köper och betalar för. Studietiden är dessutom ofta ganska kort – alltifrån ett par dagar till några veckor vilket är utmärkt för den som planerar att arbeta under tiden.

Studera på distans

Att välja en distansutbildning påminner såklart om att läsa en webbutbildning. Det mesta sker helt och hållet på distans och man har en plattform online där man får tillgång till det mesta man behöver. Skillnaden är att det ofta förekommer någon träff då och då även för den som läser en distansutbildning. Det gäller givetvis inte för alla utbildningar som finns men det är inte speciellt ovanligt, och något man bör kolla upp i förväg.