När man ska åka på semester eller ut på landet så fylls bilen ganska fort upp med packning. Det är inte alltid helt enkelt att utöver all packning också få med sig en eller flera cyklar. Det är här en cykelhållare kommer in i bilden. En cykelhållare är en speciell hållare för cyklar som fästs på bilen. Den kan antingen fästas på taket, bilens dragkrog eller på bakluckan. Vilken lösning som passar just dig bäst beror på hur bilen är utrustad och hur ofta du tror att du kommer att använda din cykelhållare. Vilken typ av cykel du har spelar också in. 

Är det enkelt att använda en cykelhållare? 

De flesta cykelhållare är enkla att både använda och att sätta upp på bilen. De flesta cykelhållare har dessutom genomgått noggranna test för att säkerställa att de är säkra att använda. En del cykelhållare behöver man inte ens några verktyg för att montera på bilen. Professionella cyklister har nästan alltid en cykelhållare som monteras på taket. Det är en smidig lösning då man slipper ha cykelhållaren framför bagageluckan. Det är också en bra lösning om man har en bil som inte är utrustad med dragkrok. Nackdelen är dock att man måste ha ett takräcke, annars går det inte att fästa cykelhållaren. 

Cykelhållare på dragkrok

Många personer väljer att placera cykelhållaren på bilens dragkrok. Det är relativt enkelt att montera en cykelhållare på dragkroken och något som de flesta klarar av att göra utan hjälp. Välj helst inte den billigaste modellen eftersom de ofta inte är särskilt stabila. Det bästa är att köpa en cykelhållare med en platta som cyklarna kan stå på, då får man en mycket stabil lösning. Dock är det svårt, för att inte säga omöjligt, att öppna bagageluckan med en cykelhållare som sitter på dragkroken. 

Cykelhållare på bakluckan 

Om man inte kan montera cykelhållaren på taket och om bilen saknar dragkrok finns en annan lösning. Det går även att montera en cykelhållare på bilens baklucka. Det är verkligen en smart lösning men innan man köper en cykelhållare för bakluckan ska man alltid se till att den är kompatibel med din bil. De flesta av denna typ av cykelhållare passar bäst halv-kombibilar. En cykelhållare som monteras på bakluckan brukar ha plats för tre cyklar. Du kanske frågar dig om detta verkligen är en säker lösning för din cykel och din bil och svaret på den frågan är ja.