Det finns idag mängder av olika överfallslarm på marknaden – alla med olika priser, egenskaper och utformning. Exakt vad som gör ett överfallslarm bra är kanske i slutändan en smakfråga, men det finns ett par kriterier som de flesta kan ställa upp på. Det bör till exempel vara enkelt att ta med sig, ha en bra ljudstyrka samt kunna köpas till ett rimligt pris.

Pris

Givetvis ska priset för ett överfallslarm vara rimligt. Samtidigt vill man inte riskera att köpa något väldigt billigt, och få kvalitet därefter. Om man söker runt lite på nätet är det möjligt att hitta flera överfallslarm mellan 50 och 150 kronor – modeller som fått mycket bra betyg i recensioner och i olika tester.

Men priset beror givetvis i hög mån på funktionerna. Det finns överfallslarm som kostar uppemot tusenlappen, och då bör man också kunna förvänta sig en viss kvalitet. Det bästa är att sätta en prisram och sedan leta efter överfallslarm inom den ramen, och jämföra de olika funktionerna som finns.

Lätt att ta med sig

Ett överfallslarm bör vara lätt att ta med sig. Det ska gärna få plats i fickan och/eller kunna hängas på nyckelringen. Trots en ringa storlek ska funktionerna givetvis inte påverkas nämnvärt. Ett bra överfallslarm måste fortfarande kunna tjuta högt. Läs mer om det under nästa rubrik.

Bra ljudstyrka

Den vanligaste typen av överfallslarm är just kanske den som tjuter. Tanken är att ett högt tjutande ljud ska kunna avskräcka en potentiell angripare. För att så ska ske krävs givetvis en mycket hög och stark signal. Ju starkare signalen är, desto större är också chansen att någon i omgivningen hör larmet och kan ringa polis eller komma till hjälp. Det bör ligga kring 100 – 120 dB, där 120 dB kan jämföras med en ambulanssiren eller knall från åska.

Hållbar

Ponera att en angripare tar tag i ditt överfallslarm när du aktiverar det och kastar den i marken. Slutar den då tjuta kan den inte längre tjäna sitt syfte. Det finns stora skillnader i hur mycket stryk överfallslarmen tål. Se till att köpa ett som tål att trampas på och kastas hårt mot marken.