Vägen till ett jobb inom redovisning

För den som gillar siffror kan en utbildning inom ekonomi vara ett bra val. Det är populärt och leder för dom allra flesta till ett bra jobb direkt efter examen, till exempel på en redovisningsbyrå. Man kan även välja att starta eget inom branschen eftersom efterfrågan är så stor. Karriärmöjligheterna i redovisningsbranschen är stora oavsett vilken väg man väljer att gå och lyckas man bra kan man dessutom komma väldigt högt upp i karriärstegen.

Stort behov

Vill man jobba på en redovisningsbyrå så finns ett stort behov av redovisningskonsulter på flera håll i landet. Det finns både stora och små byråer, där dom stora arbetsgivarna ofta erbjuder möjligheten att växa inom företaget. Dom mindre byråerna är mer personliga och familjära men oavsett vilket man föredrar så är det ett bra och varierande arbete. Förutom att man behöver en utbildning finns också flera egenskaper många arbetsgivare i branschen letar efter, bland annat någon som:

  • Har lätt för siffror, såklart
  • Har förmåga att leda andra
  • Är socialt kompetent
  • Är driven och företagsam

Praktikplats under utbildningen

För att jobba på en redovisningsbyrå behövs en lämplig utbildning. Dessa finns att hitta både på yrkeshögskolor och universitet och ett bra sätt att skaffa sig erfarenhet kring hur det är att arbeta på en redovisningsbyrå är att söka praktikplats hos just en sådan under sin utbildning. Vet man att det är det man vill göra så har man stora chanser att få in en fot och kanske till och med chans till jobb på den byrå där praktiken utförs.

Starta eget

Det är inte ovanligt att den som utbildat sig till redovisningskonsult väljer att starta en egen redovisningsbyrå. Till en början kanske man jobbar helt på egen hand men har man turen att hitta många kunder kan man med tiden expandera och anställa medarbetare. Det kan dock vara bra att arbeta som anställd ett tag för att lära sig nya knep och metoder, samt för att skaffa sig ett större kontaktnät.

Det finns flera vägar att gå för den som vill arbeta i redovisningsbranschen. Med rätt kunskaper och personliga egenskaper kan man jobba på en stor rikstäckande byrå eller liten och familjär. För den vågade finns steget att starta ett eget företag – är man driven och målmedveten kan man komma långt.